Fém kármentőtálca kell nekem vagy más anyagminőségű?

Először szeretnénk tisztázni, hogy milyen alapanyagokból készülhet az ideális kármentőtálca. A gyártásban felhasznált alapanyagok szerint ismerünk:

  • fém kármentőtálca
  • műanyag kármentőtálca
  • szénacél vagy fém kármentőtálca, de tűzihorganyzott felületkezeléssel elátott
  • és saválló vagy rozsdamentes kármentőtálca érhető el a piacon napjainkban

Haladjunk az anyagi vonzatukat tekintve emelkedő sorrendben 🙂

Fém kármentőtálca

 

kéthordós fém kármentő tálca
kéthordós fém kármentő tálca

A legideálisabb választás, általános felhasználás esetén. Mikor is általános olajok, festékek, higított kevésbé veszélyes vegyszerek esetleges mentése a cél. Illetve kiemelt szempont a strapabíróság. Mivel a kármentőtálcák méretéből és térfogatából adódó statikai elvárások, minimum 3mm vastag acél falat igényelnek. Természetesen egy komplex kármentő rendszer esetén ez az ún. falvastagság változhat, illetve egyedi merevítő illetve összefolyó megoldásokat is bele kell tervezni a kármentő rendszerbe.

Hagyományos folyadékok max 200l hordók biztonságos tárolására fém kármentőtálca a legalkalmasabb. Nagyon fontos paraméterei, hogy:

– strapabíró legyen a szerkezete, azaz a mozgatása során képes legyen elviselni a különböző terheléseket.
– képes legyen befogadni a tárolt hordó űrtartalmának jelentős részét. Elég nagy öngól pl. 70l befogadóképességű kármentőtálcát beszerezni, csak mert az pár ezer Forinttal olcsóbb. Amikor tényleg kilyukad egy olajoshordó pl. Senkit sem fog érdekelni, hogy ez volt az olcsóbb, mikor mondjuk elfolyik 100l váltóolaj, Melynek litere 8.000 Ft. Azaz a kár ez esetben ~ 800.000 Ft!
– strapabíró rácsozata legyen, nem egyszer láttunk már olyat, hogy nem csak a hordó került tárolásra egy tálcán. Bár ez nem szabályos, ennek ellenére erősen balesetveszélyes, főleg ha tornyozásra is sor kerül. Anyagminőségét tekintve, minimum tüzihorganyzott legyen.
– targoncázhatóság, vagy manuális emelővel, békával való mozgathatóság. Min.: 100mm magas lábak kialakítása.

Műanyag kármentőtálcák

általában fröccsöntve készülnek nagy darabszámban, ezért olcsóbbak, mint a fém alapanyagú társaik. Érdemes figyelembe venni, hogy a későbbi méretmódosítás, vagy az egyedi méretigények kielégítése a nagyüzemi (olcsó) gyártási technológia miatt nehézkes.

Általában Kínából érkeznek a műanyag folyadékfelfogó tálcák, ott léteznek akkora üzemek, ahol ezeket érdemes nagy darabszámban gyártani. Bár megítélésünk szerint (cca. 20 év gyártási tapasztalat fényében) ezek anyagminősége és a valódi sav vagy lúgállósága minimum kérdéses. Léteznek már sav és lúgálló műanyagok, de ezek ára horribilis.

Általában nem kármentőtálca gyártásra alkalmazzák ezeket az anyagokat. Valamint a mozgatás, hő és időjárási körülményeknek sem tudnak annyira ellenállni, mint a szénacélból vagy saválló (rozsdamentes) alapanyagokból készült fém kármentőtálcák. Minimum S235 vagy st37 anyagminőségű fémből készülnek. Ez az anyagminőség a természetben rozsdásodik, ezért ideális esetben minimum vastag festékréteget, vagy 160-180C fokos hőmérsékleten porfestett felületkezelést kap. Ez a hőkezelés a porfesték minőségétől és a festés technológiájától függ. A festést követően az általános felhasználási területeknek bőségesen megfelel az így kezelt acél szerkezet.

A fém kármentőtálca tehát ideális esetben minimum 3mm vastagságú s235 anyagminőségű acél lemezből készülnek. Ez az anyagminőség statikailag bőven elégséges a kármentő tálcák akár kézi emelővel, vagy targoncával való mozgatására. A leeresztő csapot egyedi kérésre általában az egyik sarokba a lábazathoz közel szerelik be, hogy a mozgatás során lehetőleg ne tudjon sérüléseket szenvedni.

A standard kármentőtálca nem lejt egyik oldalra sem, természetesen egyedi kérésre ez is megoldható.  A megjelölt oldali lábak 3-5milliméterrel rövidebbre szabásával, így a tálca kap annyi lejtést, hogy a folyadék még könnyedén a csap felőli oldalra gyűljön össze, de az állítva tárolt 200l hordó sem billen le róla.

Szintén egyedi kérésre rendelhető a kármentő tálcákhoz vízszintes hordó tartó kiegészítő is.

Amennyiben szeretnél körbenézni milyen standard méretekből, tudsz válogatni a magyar piacon. Úgy javasoljuk hazai támogató partnerünk webshopját, ahol számtalan különböző méretű és alakú változat közül szemezgethetsz. Fémipari gyártóként akár egyedi igényekre is mindig találnak megoldást!

A tűzihorganyzott fém kármentőtálca

Természetesen van lehetőség teljesen tűzihorganyzott kármentő tálca rendelésére is, ez általában egyedi igénynek számít, mivel a tűzihorganyzás eljárása eléggé speciális feltételeket igényel.

A standard (híg) sav és lúgállóságnak megfelel és nem is rozsdásodik. Ezért a rácsozatot szinte minden esetben érdemes tűzihorganyzott eljárással ~34x36mm osztással, 30mm magassággal készíteni. A lábazat hossza pedig legyen minimum 100mm. Ez is a kármentő, folyadékfelfogó tálcák könnyű mozgatása érdekében javallott így. Mind targoncával, mind kézi emelővel könnyedén alá lehet ezáltal férni, valamint az opcionális leeresztő csap is aláfér a gyűjtő edényzetnek.

A saválló vagy rozsdamentes fém kármentőtálca

kevés helyen tartanak manapság raktárkészleten, horribilis alapanyag ár vonzatuk miatt és mivel relatíve kevés vásárlási igény merül fel ezekkel kapcsolatban. Az sem segíti beszerzésüket, hogy számtalan különböző igénybevételnek tudnak a saválló vagy rozsdamentes anyagok megfelelni így nehéz raktárkészletet tartani mindegyik különböző anyagból. Általában egyedi rendelésre gyártanak, mivel az alapanyag árak rendkívül gyorsan változtak az elmúlt másfél évben és nem a kedvező irányba….

Azoknak a vállalkozásoknak javasoljuk saválló kármentő tálca beszerzését, ahol olyan speciális folyadékokkal dolgoznak, vagy kereskednek, amelyeknek a korábban leírt anyagminőségi vagy felületkezelési megoldások nem tesznek eleget.

Sav és lúgálló kármentő tálca igény esetén a minimum 1. 4571-es minőségű alapanyagot javaslunk, természetesen van lehetőség egyedi anyagminőség megjelölésével is folyadékfelfogó tálcát rendelni. Valamint saválló vagy rozsdamentes rácsozat igényt is meg lehet szabni rendeléskor, de ezek anyagi vonzata már-már irracionális áron elérhető csak.

Ezekre általában élelmiszer ipari gyártó vagy alapanyag feldolgozó vállalatoknál jelentkezik igény, ahol a gyártási technológia előírja a teljes rozsdamentes vagy saválló környezetet.

Amennyiben mégis saválló vagy rozsdamentes kármentő tálcára tartanak igényt úgy tűzihorganyzott rácsozatot szoktunk javasolni (kivéve a fenti példa), költséghatékony alternatívaként. Ez a megoldás még a rácsozat esetleges, de nem valószínű többszöri cseréjével is anyagilag kíméletesebb alternatíva lehet.

Hasznos infók kármentőtálca vagy másnéven folyadékfelfogó tálca vonatkozásában:

Amennyiben sikerült tisztázni az anyagminőségekkel kapcsolatos kérdéseket, javasoljuk további cikkeinket a kármentő tálcák témakörében, ha még további kérdéseid merülnének fel vásárlás előtt. Úgy összeírtuk kinek milyen szempontok alapján érdemes mérlegelnie, igyekeztünk minél több hasznos infót összegyűjteni cikkünkbe.

Az általános felhasználási területekről, az alap információkról itt találod egy átfogó cikkünket.

Ha kíváncsi vagy milyen szempontok segítenek eldönteni melyik a számodra legideálisabb kármentő tálca akkor ezt a cikket neked írtuk!

Ha úgy érzed már tiszta a kép és megrendelnéd a neked való ideális kármentő tálcát, akkor irány a webshopunk! Itt is számos hasznos információt fogsz találni, mely segíteni fogja a döntésedet!